Kataja - Kotkavuori

KESKUSTELUA RIIMUISTA.

Tämä on kahden kirjailijan, Ensio Katajan ja Tapio Kotkavuoren, yhteinen foorumi, joka käsittelee riimuja. Lukijat voivat osallistua käytyyn keskusteluun antamalla palautetta.

perjantaina, maaliskuuta 10, 2006

Pyhä marjakuusi


Jos jeran sykli on tuonut hyvän sadon, voi eihwaz-riimu ilmentää tällöin jonkin prosessin tai elämänvaiheen loppuun saattamista. Kaikille riimuille bipolaariseen tapaan voi eihwazin kohdallakin päätyä onnistumisen sijasta myös kehnoon lopputulokseen, ellei aika yksinkertaisesti ole oikea kyseisille muutoksille.

Eihwazin englantilainen riimuruno kuvailee marjakuusta, joka on ulkoa karhea, kova puu, joka juurtensa tukemana seisoo lujasti maassa. Tämä ilmentää kestävyyttä, jatkuvuutta ja eräällä tapaa jopa ”ikuista” elämää. Ikivihreä marjakuusi edustaa kuitenkin myös kuolemaa (muutosta); sen marjat ja neulaset ovat myrkyllisiä.

Islantilainen riimuruno puolestaan kuvaa eihwazia jänteväksi jouseksi, hauraaksi raudaksi ja jättinuoleksi. Samoin kuin marjakuusi on toiminut germaanisilla heimoilla jousipyssyjen raaka-aineena, myös E-riimulla on suojelevia ominaisuuksia.

Eihwaz kurottaa vertikaalisesti kohti Asgardhrin korkeimpia huippuja, mutta työntyy samaan aikaa myös syvyyksiin, suuntanaan Hel; tämä ylempien ja alempien maailmojen yhteyden todellinen mysteeri avautuu täysin vasta systemaattisen, odinilaisen riimutyön myötä. Eihwazin voiman valjastaminen täysimittaisesti vaatii arkkityyppisen riimumestari Ódhinnin esimerkin mukaista toimintaa, jota käsittelen PYHÄ-blogissani kirjoituksessa Rúnatals þáttr Óðins.

Eihwazin kohdalla voitaisiin myös käsitellä "tietoisuuden talon huoneita", vai mitä, Tapio?

- Ensio Kataja