Kataja - Kotkavuori

KESKUSTELUA RIIMUISTA.

Tämä on kahden kirjailijan, Ensio Katajan ja Tapio Kotkavuoren, yhteinen foorumi, joka käsittelee riimuja. Lukijat voivat osallistua käytyyn keskusteluun antamalla palautetta.

perjantaina, tammikuuta 13, 2006

Tarvetulen loimu


Hei Tapio,

Viime päivinä olen huomannut nauthizin monessa asiassa. N-riimu ilmentää kaikenlaista vastarintaa ja kitkaa, mutta myös, kuten omalla kohdallani, tarvetta tehdä tiettyjä asioita. Nauthizin kohdalla puhunkin kirjassani "tarvetulesta". Se syntyy erityisesti sisäisestä kitkasta, jota ilman initiatorinen työ olisi mahdotonta. Arjen ympyröissäkin nauthizin polte ja puristus saattavat tuntua, kun on tehtävä jotain: aina on olemassa asioita, joiden hoitaminen ei ehkä ole niin mukavaa, mutta välttämätöntä. Englantilainen riimuruno sanookin oivallisesti:

Tarve on rajoituksen tunne rinnassa/vaikka ihmisille siitä usein tuleekin/apu ja pelastus/jos he huomioivat sen ajoissa.

Initiatorisen riimutyön näkökulmasta nauthiz on mitä hyödyllisin riimu, vaikka siihen usein suhtaudutaankin suorastaan epäonnea ja kaikenlaista vastustusta tuottavana voimana. Suurin vastarinta on kuitenkin peräisin omasta itsestämme, olipa kyseessä sitten ei-toivotun muutoksen pelko, silkka laiskuus tai tietämättömyys.

Nauthiz merkitsee vaikeuksia, mutta vain, ellei toimita tietoisesti. Syvemmällä tasolla nauthizin mysteeri on väylä voimaan ja tietoon, joka paitsi lisää omia vaikutusmahdollisuuksia maailmassa, myös antaa yhä selkeämpiä välähdyksiä henkilökohtaisesta suunnasta ja kohtalosta (wyrd).

Olen joskus ajatellut, että nauthiz on myös mitä nietzscheläisin riimu, muistellen kyseisen filosofin kuuluisaa ja hyvin kulunutta fraasia: se mikä ei tapa, vahvistaa. Toinen vastaavanlainen sanonta nauthiziin liittyen voisi olla: tee mitä on tehtävä. Niin initiatoriseen riimutyöhön kuin päivittäisen elämän kuvioihin liittyen kannattaa kysyä itseltään, mitä minun todella tulisi tehdä, jotta saavuttaisin päämääräni?

Tarvetuli loimutkoon!

- Ensio Kataja