Kataja - Kotkavuori

KESKUSTELUA RIIMUISTA.

Tämä on kahden kirjailijan, Ensio Katajan ja Tapio Kotkavuoren, yhteinen foorumi, joka käsittelee riimuja. Lukijat voivat osallistua käytyyn keskusteluun antamalla palautetta.

maanantaina, joulukuuta 05, 2005

Raidhon liike


Sanojen voima on merkittävä, sillä sanat voivat johtaa tekoihin; hyvä että otit tämän esille, Tapio. Ansuzin siivittämät sanat saavat yleensä aikaan muutoksia ja ainakin jonkinlaista liikettä. Tämä johtaa raidho-riimuun, johon Riimujen viisaus-kirjassani yhdistän ”syklisen, rytmikkään ja suhteellisen liikkeen”. Raidhon ollessa kyseessä kaikissa riimurunoissa mainitaankin "ratsastaminen".

Raidho edustaa paitsi liikettä, myös järjestelmällistä muutosta, oikeutta sekä dynaamista itsen ja maailman oikean järjestyksen prosessia. Yksinkertaisimmillaan raidho sanoo: käytä järkeäsi ja pyri tasapainoon elämässäsi. Ratsastaminen on hankittu taito, jota pitää harjoittaa, jotta siinä kehittyisi mahdollisimman hyväksi. Se ei ole aina helppoa. Ratsastaminen vaatii tasapainoa, fyysistä kuntoa, valppautta ympäristöstä, hevosen liikkeistä. Ratsastajan on ohjattava hevosta, eikä päinvastoin. Riimutyön tekijän on siis syytä omata tiettyä kurinalaisuutta, eikä antaa kaikenlaisten ulkoisten ärsykkeiden vaikuttaa tekemisiinsä.

Raidhon myötä on mahdollista päästä eroon lukkiutuneista asenteista, nähdä tekonsa ja toimensa uudessa valossa sekä uudelleen järjestää elämäänsä. Aivan kuten muinaisgermaanisten heimojen keskuudessakin, teot kertovat ihmisestä aina enemmän kuin pelkät sanat. Olemmeko pelkkää puhetta vai tuleeko elämästämme tietoisten tekojen sarja, tähän raidho voi vaikuttaa.

Arkielämässä raidhon nurja puoli tuo esiin ylenpalttisen byrokratian vaikutuksen. Myös lakiasioiden kiemurat ovat silkkaa raidhoa, olipa kyseessä voitto tai häviö. Lakiasioiden lisäksi raidho on yhteydessä kaikenlaisiin vannottuihin valoihin. Onkin hyvä pohtia, millaisia valoja me itse kukin olemme vannoneet ja miksi? Mitä olemme luvanneet, joko itsellemme tai muille? Entä olemmeko pitäneet lupauksemme?

- Ensio Kataja