Kataja - Kotkavuori

KESKUSTELUA RIIMUISTA.

Tämä on kahden kirjailijan, Ensio Katajan ja Tapio Kotkavuoren, yhteinen foorumi, joka käsittelee riimuja. Lukijat voivat osallistua käytyyn keskusteluun antamalla palautetta.

keskiviikkona, joulukuuta 14, 2005

Kenazin liekit


Siinä missä raidho saattaa auttaa tekemään "oikeita asioita oikeaan aikaan" (sinun kohdallasi, Tapio, tämä tarkoitti esimerkiksi tuon matkasi toteuttamista ja uuden vaiheen aloittamista elämässäsi), vanhemman futharkin kuudes riimu, kenaz, tuo esiin luovuuden. Kenaziin liittyvä englantilainen riimuruno sanoo:

Soihtu on kaikille eläville/tulestaan tuttu/se on kirkas ja loistava,/se yleensä palaa/kun ylimykset lepäävät salissa.

Kenazin valossa olen tarkastellut monia asioita entistä lähempää. Myös uuden luominen on ollut voimakasta. Kenazin roihu voi hallitsemattomana kuitenkin olla vaarallinen; esimerkiksi monien taitelijoiden elämään liittyvät tragediat ja hillittömyydet ovat seurausta hallitsemattomasta kenaz-voimasta. Kenazin kanssa voi siis myös polttaa näppinsä tai tulla sairaaksi. Kenazin norjalainen ja islantilainen riimuruno viittaavatkin "kipuun" ja "suruun".

Tasapainoisella tavalla ohjattuna kenazin liekit lämmittävät, aivan kuten tuli takassa talvisena iltana. Kenaz ilmentää kykyä muovata asioita sekä objektiivisessa että subjektiivisessa maailmassa; valitettavasti se voi myös johtaa loppuun palamiseen tai kaikenlaisten luovien energioiden kuihtumiseen.

Kenaz on myös voimakas seksuaalisuuden riimu, ja siihen pätevät pitkälti samat kommentit kuin luovuudenkin suhteen.

Miten sinä, Tapio, olet luovana ihmisenä kokenut kenazin?

- Ensio Kataja