Kataja - Kotkavuori

KESKUSTELUA RIIMUISTA.

Tämä on kahden kirjailijan, Ensio Katajan ja Tapio Kotkavuoren, yhteinen foorumi, joka käsittelee riimuja. Lukijat voivat osallistua käytyyn keskusteluun antamalla palautetta.

perjantaina, joulukuuta 23, 2005

Gebo, tietoisuuden lahja

Kuinka ollakaan, päädymme näin jouluna sopivasti G-riimuun. Alkugermaaninen nimi gebo tarkoittaa ”lahjaa” tai ”vieraanvaraisuutta”; muinaisenglantilainen gyfu lahjan lisäksi myös ”anteliaisuutta” ja muinaisnorjalainen gipt ”avioliittoa”.

Vaikka jouluun liittyen gebon voi toki mieltää tarkoittavan minkä tahansa lahjan antamista ja vieraanvaraisuutta, näkisin että erityisesti gebo on Ódhinnin kolmiosaisen lahjan (tietoisuuden, hengen ja muodon) periaate. Kirjassani Riimujen viisaus kirjoitan gebon hengessä seuraavaa:

Initiatorisen riimutyön aloittava saattaa myös oivaltaa, että riimujen perimmäinen todellisuus ilmenee meille juuri Ódhinnin lahjan, tietoisuuden, kautta. Riimut ovat eräänlainen tietoisuuden tiekartta, jota seuraamalla matkaat oman minuutesi ihmeellisiin ulottuvuuksiin. Ódhinnin lahja ilmenee kyvyssämme olla oman todellisuutemme intentionaalisia muovaajia: tämä on myös riimutyöhön liittyvän ”magian” ydin.

Gebo on myös kahden ihmisen riimu; se ilmentää kaikkea polaarisuutta, jännitettä ja vetovoimaa, niin myönteisessä kuin kielteisessä merkityksessä. Gebo saattaa viitata uuden ihmissuhteen alkuun tai sellaisen kariutumiseen.

Initiatorisessa riimutyössä gebo paljastuu konkreettisesti Yggdrasill-mysteerin keskeiseksi riimuksi: aivan kuten Eddan Korkean runon säkeistöt 138-145 Ódhinn-jumalan myyttisen esimerkin kautta kertovat, se ilmentää luonnollisen itsen ja sen monien pyyteiden ”uhraamista” tietoisuuden kehittämisen työlle ja siten ihmisen ei-luonnolliselle Itselle.

- Ensio Kataja