Kataja - Kotkavuori

KESKUSTELUA RIIMUISTA.

Tämä on kahden kirjailijan, Ensio Katajan ja Tapio Kotkavuoren, yhteinen foorumi, joka käsittelee riimuja. Lukijat voivat osallistua käytyyn keskusteluun antamalla palautetta.

perjantaina, toukokuuta 26, 2006

Elhazin sarvilla


Perthron arvoituksesta pääsemmekin tutustumaan elhaz-riimuun, vaaran, suojeluksen sekä pyhän elementteihin. Kirjani lukeneet tietävät, että riimutyöni alkuvaiheesta lähtien Z-riimu on ollut minulle henkilökohtaisesti tärkeä Pyhän (*wihaz, *hailagaz) riimu. Elhaz ilmentääkin perinteisesti ”yhteyttä jumaliin”, suojelua ja kontaktia fylgjaan.

Elhaz muistuttaa myös mahdollisuudesta edetä elämässäsi haluamaasi suuntaan. Tämä onnistuu kuitenkin vain, jos et mene siitä mistä aita on matalin, vaan näet vaivaa ja perustat toimintasi ns. ”korkeammille periaatteille”. Yksilötasolla tämä voi tietysti tarkoittaa monia kunkin elämään sisältyviä asioita, riimutradition piirissä sillä on myös rajatummat, selkeämmät merkityksensä.

Käänteinen elhaz varoittaa ”yhteyden katkeamisesta” tai siitä, että yritämme juosta, vaikka kävelykin on vielä hankalaa. Elhazin kaksiteräinen miekka ilmentää täten myös elämän varjopuolia: olemme epäonnistumassa pyrkimyksissämme ja syy on meissä itsessämme. Aivan kuten metsässä vaeltava hirven, meidän on syytä varoa ansoja ja oltava varuillamme.

Initiatorisen riimutyön puitteissa elhaz havahduttaa meidät. Se suuntautuu vertikaalisesti kohti Ásgardhrin korkeuksia, tietoisuuden lakipistettä. Elhaz ilmentää mahdollisuutta saavuttaa korkeampi tietoisuudentaso fylgjan kohtaamisen kautta. Nyt ollaan siis riimutyön ytimessä, pyhien ja voimallisten asioiden äärellä. Bipolaarisesti sekä vaara että suojelus ovat konkreettisesti läsnä ja tähän leikkiin ei ole syytä lähteä kovin heppoisin tiedoin ja taidoin. Mutta...riimutyö ja elämä yleensäkin ovat toki täynnä mahdollisuuksia, jos niille vain osaa herkistyä.

- Ensio Kataja